Elektrisch koken wordt de toekomst

koken op gasDe overheid wil dat in 2030 een kwart van de huishoudens geen gas meer gebruikt. In 2050 moeten alle huishoudens van het gas af zijn. Om deze maatregel uitvoerbaar te krijgen gaat de overheid de belasting op gas flink laten stijgen. De verwachting is dat de komende 10 jaar de prijs van gas met 75% gaat toenemen.

Een gemiddeld huishouden gebruikt 92 euro aan gas per maand. Omgerekend is dit 1104 euro op jaarbasis. De komende jaren zal dit bedrag stijgen naar 1932 euro per jaar wat 161 euro per maand is. De belasting op elektra zal als compensatie juist dalen.

 

Overstappen op elektrisch koken loont

Uiteindelijk worden mensen gedwongen om van het koken op gas af te stappen en over te stappen naar elektrisch koken, omdat dit goedkoper is. Een nieuwe elektrische kookplaat kopen is daarmee een goede investering want die verdien je vrij snel terug. De besparing zal ruim 75 euro per maand zijn en dat zou betekenen dat een kookplaat van 300 euro in slechts 4 maanden is terugverdient.

Elektrische kookplaten

Bij een elektrische kookplaat kun je kiezen uit 2 types. Je hebt namelijk een keramische kookplaat en een inductie kookplaat. De keramische plaat wordt warm en zie je gloeien. Wanneer je hem uitzet dan blijft hij ook een tijdje warm. De inductieplaat wordt alleen warm wanneer er een metalen pan op de pit staat. Wanneer je de pan eraf haalt en de pit uitzet, dan is deze vrijwel meteen weer afgekoeld.

Het verschil tussen een keramische plaat en een inductie plaat is dat keramisch dus warm wordt met of zonder pan, en dat je deze ook ziet gloeien. Inductie werkt met straling wat een beetje vergelijkbaar is met een magnetron. Het systeem geeft de straling (magnetisch veld) alleen door aan metalen voorwerpen zoals een pan, welke dan vervolgens warm wordt.

elektrische kookplaat

 

Energieverbruik keramisch en inductie

De inductiekookplaat verbruikt iets minder energie dan de keramische-kookplaat. Inductie verbruikt gemiddeld 175 kWh (40 euro) en keramisch 225 kWh (50 euro).  Het prijsverschil is niet heel groot dus dat zou niet direct een reden zijn om voor de een of voor de ander te kiezen. Beide hebben voor- en nadelen. Ook in aanschaf schelen ze niets want ze zijn even duur.

 

Voordelen van elektrisch koken

Elektrisch koken heeft naast zijn financiële voordeel nog een aantal voordelen. De plaat is helemaal vlak in tegenstelling tot een gas kooktoestel. De kookplaat laat zich daardoor makkelijker en sneller schoonmaken, en dat scheelt iedere dag weer een minuutje tijd. Veel mensen vinden zo’n vlakke zwarte plaat ook mooier in hun keuken staan dan een gaskookplaat met losse pitten. Wanneer je goede keramische pannen gebruikt met een vlakke bodem, dan kookt het ook nog eens fijner.

 

Nadelen van een elektrische kookplaat

Wanneer je een koekenpan te snel laat afkoelen, bijvoorbeeld door hem na het bakken of braden direct onder de kraan te houden, dan kan de bodem wel eens krom trekken. Dit zie je vooral bij de goedkopere pannen omdat deze een minder dikke bodem hebben. Een koekenpan met een kromme (bolle) bodem blijft een beetje wiebelen op een elektrische kookplaat, en daar heb je bij een gas-kooktoestel geen last van.

 

symbolen keramisch gas inductie

 

Wanneer geen inductie kookplaat kopen

Je moet geen inductie kookplaat kopen wanneer je een pacemaker hebt, of overgevoelig bent voor straling. Een inductiekookplaat genereert namelijk een magnetisch veld en een elektrisch veld welke soms wel tot op 2 meter afstand meetbaar is. De werking van horloges en bankpasjes kunnen hierdoor tevens beïnvloed worden. Mensen hebben ook metaaldeeltjes (ijzer) in hun lichaam en dat is normaal en zelfs gezond, maar ook deze ijzerdeeltjes kunnen reageren op de inductiestraling. Houd daar dus rekening mee bij het kopen van een nieuwe elektrische kookplaat.

 

Keramische kookplaat kopen

Veel mensen kiezen voor een keramische kookplaat omdat deze door iedereen, van jong tot oud, gebruikt mag worden. Wel moet je natuurlijk rekening houden met kleine kinderen, maar gelukkig hebben de meeste merken wel een kinderslot-knop op het toetsenpaneel zitten. Veel verkochte merken zijn ETNA, Elektrolux, Bosch, Inventum, Siemens, Zanussi, Candy, AEG, en ATAG.

Wil je een inductie of keramische kookplaat kopen, en geld besparen, neem hieronder dan eens eens een kijkje.

PRIJZEN INDUCTIE
PRIJZEN KERAMISCH

Plaats een reactie