Oude teflon pannen zijn gevaarlijk

teflon koekenpanHeb je nog een oude (koeken)pan met een teflon bodem, dan kan deze wel eens gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van dieren. Voor sommige misschien een oud verhaal, maar voor andere een nog onbekend verhaal. Oude teflon pannen bevatten PTFE en PFOA, een gevaarlijk stofje. Sinds 2015 mogen deze stoffen niet meer in de teflon anti aanbaklaag worden gebruikt want ze zijn kankerverwekkend, en dodelijk voor vogels. Helaas kun je aan de pan niet zien of de stof erin verwerkt zit. Sommige pannen waarin het niet is gebruikt kun je een ‘free of PTFE / PFOA’ logo treffen. Zo weet je dat jouw pan veilig is.

 

Wat is er zo gevaarlijk aan PTFE en PFOA

Wanneer je een oude teflon pan verhit zonder iets erin dan komt er een schadelijke damp vrij die je niet ziet. Deze damp is erg giftig en heeft al vele vogels (huisdieren) het leven gekost. Er zijn een hoop mensen die een of meerdere vogels in de keuken als huisdier hebben, of een (grote) open keuken, waar de vogelkooi niet al te ver vandaan is. Natuurlijk is de teflondamp ook voor mensen giftig en zelfs kankerverwekkend. Daarom zijn deze pannen sinds 2015 niet meer te koop in de winkel, en zet iedere producten een logo op de verpakking dat ze vrij zijn van deze gevaarlijke stoffen.

 

Zijn nu alle pannen veilig

Fabrikanten hebben de bekende PTFE en PFOA weggelaten in de samenstelling van de koekenpannen en andere pannen met teflon anti aanbaklaag. Echter zijn er alternatieven gebruikt die zoals het er nu naar uitziet ook niet veilig zijn. PFOA wordt bijvoorbeeld vervangen door GenX, welke 2 fluorhoudende stoffen bij elkaar zijn, en ook in een lijst is opgenomen met zorgwekkende stoffen.

 

Teflondeeltjes in je eten

Teflon is van zichzelf een zacht materiaal. Dit betekent dat de teflonpan op den duur slijt en er teflondeeltjes in je eten terecht komt. Kijk maar eens goed naar de teflonpan die je in de kast hebt staan. Is deze bodem nog helemaal glad of mis je hier een daar een stukje? Deze stukjes komen tijdens het koken, bakken, en braden in je eten terecht, en dus ook in je lichaam. Er zijn nog geen directe aanwijzingen dat dit gevaarlijk is voor de gezondheid, maar op dat nieuws wil je natuurlijk ook niet gaan zitten wachten.

 

Keramische pan kopen

Een keramische pan kopen is de oplossing om veilig je voedsel te bereiden. De anti aanbak laag bij een keramische pan is van keramiek, en dat is vele malen sterker dan teflon. Er komen dus geen teflondeeltjes meer in je eten, of andere deeltjes die loslaten van de bodem. Een keramische pan kun je bovendien zo heet maken als je zelf wilt, zonder dat er giftige dampen vrijkomen. Een gezonde manier dus om je eten te bereiden! Een ander groot voordeel van keramische pannen is dat ze langer meegaan, en dat de anti aanbak laag beter is waardoor je minder of zelfs geen boter of olie nodig hebt om te bakken of braden.

 

Pannentoppers

Plaats een reactie